اجسام چه رنگی هستند؟ از ساختار چشم تا پردازش در مغز

ثبت بازخورد

  • دیجیاتو
  • علمی
  • میان رشته ای

دریافت رنگ علمی اجسام چه رنگی هستند؟ از ساختار چشم تا پردازش در مغز

این که ما رنگ‌ها را چطور می‌بینیم و توصیف می‌کنیم به عوامل متعددی بستگی دارد: از ساختار چشم‌مان گرفته تا فصول سال.

رضا زارع‌پور نوشته شده توسط رضا زارع‌پور | ۴ آذر ۱۴۰۱ | ۲۱:۰۰

در دیجیاتو ثبت‌نام کنید

جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.

عضویت در دیجیاتو

تازه‌های تکنولوژی
  • این ربات به کمک مایکروسافت کینکت و شبکه عصبی، گلف بازی می‌کند [تماشا کنید] ۵ ساعت قبل
  • سامسونگ ظاهراً برای انویدیا، کوالکام و IBM تراشه‌های ۳ نانومتری می‌سازد ۶ ساعت قبل
  • اپل ظاهراً علاقه‌ای به خرید باشگاه فوتبال منچستر یونایتد ندارد ۷ ساعت قبل
  • لینکدین قابلیت زمان‌بندی پست‌ها را در دسترس کاربران قرار داد ۸ ساعت قبل
  • تصمیم جدید ایلان ماسک: بدنام‌ترین حساب‌های تعلیق و مسدود شده توییتر به این شبکه اجتماعی باز می‌گردند ۹ ساعت قبل
ویدئوی مرتبط

درخت‌ها، آسمان یا غروب چه رنگی هستند؟ در نگاه اول، پاسخ‌ها واضح به نظر می‌رسند. اما تغییرات زیادی در این که انسان‌ها دنیا را چگونه می‌بینند، وجود دارد؛ هم بین افراد، هم بین گروه‌های فرهنگی مختلف.

عوامل زیادی روی چگونگی دریافت و صحبت مردم از رنگ‌ها وجود دارد؛ از بیولوژی چشم‌ها گرفته، تا این که مغز ما چگونه اطلاعات را پردازش می‌کند، تا زبانی که برای صحبت کردن درباره مقوله‌های رنگ به کار می‌بریم. در تمام طول مسیر، جای زیادی برای تفاوت وجود دارد.

برای مثال، اکثر افراد سه نوع مخروطی دارند__دریافت‌کننده‌های نور در چشم که برای شناسایی طول‌موج‌ها یا رنگ‌های مختلف نور بهینه شده‌اند. اما گاهی اوقات، یک تغییر ژنتیکی می‌تواند باعث شود که یک نوع مخروطی تغییر کند، یا به کلی حذف شود، و دید رنگی دگرگون شود. برخی از افراد کوررنگ هستند. برخی قدرت‌های ماورایی در دیدن رنگ‌ها دارند.

جنسیت ما نیز می‌تواند در دریافت رنگ‌ها نقش بازی کند، همچنین سن و حتی رنگ عنبیهٔ ما. دریافت ما می‌تواند بسته به جایی که زندگی می‌کنیم، زمان تولدمان و فصلی که در آن هستیم تغییر کند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد تغییرات دید رنگی، مجلهٔ Knowable با دانشمند اعصاب بینایی، جنی بوستن (Jenny Bosten)، از دانشگاه ساسکس در انگلستان مصاحبه کرده است؛ او در سال ۲۰۲۲ مقاله‌ای در این موضوع در ژورنال Annual Review of Vision Science نوشته است. خلاصه‌ای از این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

رنگین کمان
ما با این ایده بزرگ شده‌ایم که رنگین‌کمان هفت رنگ دارد؛ اما در واقع رنگین‌کمان طبیفی از رنگ‌ها است که به طور پیوسته و تدریجی تغییر می‌کنند و چشم انسان می تواند بیش از هفت رنگ را در آن تشخیص دهد.

چه تعداد رنگ در یک رنگین‌کمان وجود دارد؟

از لحاظ فیزیکی، رنگین‌کمان یک طیف پیوسته است. طول موج‌های نور به تدریج بین دو لبهٔ مرئی تغییر می‌کنند. هیچ خط و ناپیوستگی تندی وجود ندارد. چشم انسان می‌تواند بیش از هفت رنگ را در این طیف تشخیص دهد. اما در فرهنگ ما، ما می‌گوییم که هفت مقولهٔ رنگی در رنگین‌کمان می‌بینیم: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش. این موضوع تاریخی و فرهنگی است.

این چیزی است که به فرزندان ۱۰ و ۵ سالهٔ خود توضیح می‌دهید؟

من هیچ چیز دربارهٔ رنگ به آن‌ها یاد ندادم، چون علاقه دشتم ببینم خودشان به طور طبیعی چه فکری دربارهٔ آن می‌کنند. برای مثال، دخترم وقتی احتمالا ۵ سال داشت، گفت «آیا ما به ساختمان آبی می‌رویم؟» برای من، ساختمان سفید به نظر می‌رسید. اما با نور آبی آسمان روشن شده بود.

حتی یک داستانی وجود دارد که من شنیده‌ام__نمی‌دانم شواهد محکمی برای آن وجود دارد یا نه__که کودکان گاهی اوقات شروع می‌کنند آسمان را سفید می‌نامند و بعدها یاد می‌گیرند که آن را آبی ببینند. من علاقمند بودم که تمام این چیزهای احتمالی را در کودکان خودم ببینم.

مطمئناً اکثر مردم دنیا به طور کلی دربارهٔ رنگ‌های اصلی، مانند قرمز، زرد و آبی، توافق دارند، این‌طور نیست؟

چندین مجموعه دادهٔ بزرگ وجود دارند که به دنبال طبقه‌بندی رنگ در فرهنگ‌های مختلف می‌گردند. و اجماع بر این است که برخی چیزها مشترک‌اند. این نشان می‌دهد که احتمالا ثابت‌هایی بیولوژیکی در مسیر یادگیری و طبقه‌بندی رنگ‌ها بین مردم وجود دارد. اما همهٔ فرهنگ‌ها یک تعداد مقولهٔ ثابت ندارند.

پس همواره این توصیه بوده است که مقولات رنگی فرهنگی هستند و فرهنگ‌ها نوعی تکامل را در اصطلاحات رنگی تجربه می‌کنند. یک زبان می‌تواند در ابتدا تنها دو یا سه تمایز بین رنگ‌ها ایجاد کند، و سپس این مقولات در طول زمان پیچیده‌تر شوند.

در برخی از زبان‌ها، مانند ولزی کهن، هیچ تمایزی بین آبی و سبز وجود ندارد__هر دو نوعی رنگ در مقولهٔ grue هستند. در زبان‌های دیگر، تمایزی بین دو اصطلاح رنگی پایه برای آبی وجود دارد: در روسی، sinity برای آبی تیره و goluboy برای آبی روشن‌تر است. آیا متکلمانی که این تمایز را می‌سازند واقعا رنگ‌ها را متفاوت دریافت می‌کنند؟ یا این فقط یک موضوع زبانی است؟ فکر می‌کنم هنوز به حکم قطعی نرسیده‌ایم.

بحثی انفجاری دربارهٔ «لباس» در سال ۲۰۱۵ به راه افتاد و این که آیا آن لباس سفید و طلایی بود یا آبی و سیاه. چرا مردم آن را تا این حد متفاوت می‌دیدند؟

دانشمندان نیز به آن تصویر خاص بسیار علاقمند شدند. و پژوهش‌های زیادی روی آن انجام شد: حتی ژورنالی یک شمارهٔ خود را کامل به آن اختصاص داد. اجماعی وجود دارد که طوری که شما لباس را می‌بینید، عمدتا به فرض شما از نورپردازی آن بستگی دارد.

لباس با رنگ مبهم
تصویر لباسی که تعیین رنگ دقیق آن بحثی بزرگ را در اینترنت به راه انداخت.

پس افرادی که آن را آبی و سیاه می‌بینند اینطور تصور می‌کنند که لباس با یک نور شدید زرد نورانی شده. و افرادی که آن را سفید و طلایی می‌بینند، آن را در یک نور کم آبی و تیره‌تر می‌بینند. در نهایت، این مغز است که قضاوت می‌کند که نوری روی لباس افتاده.

اما حالا سوالی پیش می‌آید که چرا برخی از افراد فکر می‌کنند نورپردازی این لباس نور روشن و زرد است، و دیگران نور آبی تاریک‌تر تصور می‌کنند؟ این می‌تواند به تجربهٔ خود شما از شرایط نوری متفاوت بستگی داشته باشد و این که با کدام آشناتر هستید__برای مثال، این که به نور آبی LED عادت دارید یا نور گرم خورشید.

اما این می‌تواند تحت تاثیر عوامل دیگری نیز باشد؛ برای مثال، تغییراتی که هنگام بزرگ شدن در شم شما اتفاق می‌افتند.

یکی از روشن‌ترین دلایلی که چرا مردم رنگ‌ها را متفاوت می‌بینند این است که مخروطی‌های آن‌ها می‌تواند متفاوت باشد: تغییراتی ژنتیکی می‌توانند بیولوژی شناساگرهای نوری را در چشم آن‌ها تغییر دهد. چند نوع تغییر از این دست وجود دارد؟

ترکیبات بسیار بسیار زیادی وجود دارد. سه نوع مخروطی وجود دارد. ما دربارهٔ تغییرات در دوتای آن‌ها بیشتر می‌دانیم: آن‌هایی که طول‌موج‌های بلند و متوسط را شناسایی می‌کنند و مخروطی‌های نوع L و M هستند.

هرکدام از آن‌ها یک پروتئین اپسین حساس به نور دارند، که مولکولی است که هنگام دریافت نور شکل خود را تغییر می‌دهد و حساسیت سلول به طول‌موج را تعیین می‌کند. ژن‌هایی که کد هر اپسین را دارند دارای هفت ناحیهٔ چندشکلی روی ژن هستند: می‌توانند حروف DNA متفاوتی داشته باشند. شما می‌توانید ترکیب‌های متفاوتی از این هفت متغیر داشته باشید. عدد کلی بسیار بزرگ است.

یک تغییر متداول کوررنگی قرمز-سبز است. چه چیزی باعث آن می‌شود؟

این یک ناهنجاری در مخروطی‌های نوع L یا M است. در دورنگ‌بینی__نوع شدید نقص بیایی رنگی قرمز-سبز__شما یکی از مخروطی‌های L یا M را ندارید، یا این که دارید، اما عمل نمی‌کنند.

نقص بینایی رنگی قرمز-سبز دالتونیسم نیزنامیده می‌شود؛ به خاطر جان دالتون، شیمیدان انگلیسی اواخر قرن هجدهم. این برای او چندان روشن نبود که دید رنگی او با اکثریت تفاوت داشت. اما او متوجه شد که در برخی موارد، توصیف او از رنگ‌ها با افراد اطرافش تفاوت داشتند، اما با برادرش مشابه بودند. او فکر می‌کرد این به خاطر یک فیلتر اضافی در چشم‌هایش است. اما سال‌ها بعد، افرادی توانستند DNA او را توالی‌یابی کنند و نشان دهند که او دورنگ بینی داشت.

انواع مخروطی چشم
مخروطی‌های چشم، سلول‌هایی هستند که به طول موج‌های مختلف حساس‌اند. تغییر در حساسیت یا کارکرد مخروطی‌های L و M یا فقدان یکی از آن‌ها می‌تواند باعث اختلال در بینایی رنگی شود.

در نوع خفیف‌تر، سه‌رنگ‌بینی نابهنجار، شما هنوز هر سه مخروطی را دارید، اما آن‌ها در تشخیص طول موج‌هایی که برای شناسایی آن‌ها بهینه شده‌اند، شباهت بیشتری نسبت به حالت متداول به یکدیگر دارند. پس محدودهٔ تفاوت دریافتی بین قرمز و سبز کاهش پیدا می‌کند.

دنیا برای آن‌ها که مورد شدیدتری دارند چگونه به نظر می‌رسد؟

یک دورنگ‌بین ضرورتا یک محور کامل بینایی رنگی را ندارد و دید رنگی او تک‌بعدی است. از لحاظ بصری، واقعا سخت است که بگوییم دنیا را چگونه می‌بینند، زیرا ما به طور ذهنی نمی‌دانیم که دو قطب آن بعد چه هستند.

چیزی که آن‌ها دریافت می‌کنند، محور بین بنفش و سبز لیمویی در یک فضای رنگی نرمال است. این چیزی است که اغلب توصیف می‌شود. اما واقعا این دو قطب می‌توانند هر دورنگی باشند. ما واقعا نمی‌دانیم.

مواردی بوده‌اند که افراد فقط در یک چشک خود دورنگ‌بینی داشته‌اند. شما می‌توانید از آن‌ها بخواهید که رنگ‌هایی را که با چشم دورنگ‌بین خود می‌بینند، با چشم معمولی و سه‌رنگ‌بین خود تطبیق دهند.

در این موارد، آن‌ها گاهی اوقات بیشتر از چیزی که ما انتظار داریم با چشم دورنگ‌بین خود می‌بینند. اما ما نمی‌دانیم که این موضوع برای دورنگ‌بین‌های متداول، که یک چشم سه‌رنگ‌بین ندارند تا اطلاعات را به مغز‌شان بفرستد، صادق است یا نه.

آیا این تغییرات نسبت به هنجار همواره دنیا را کم‌رنگ‌تر می‌کند؟ یا بعضی از تغییرات ژنتیکی می‌توانند دریافت رنگ ما را تقویت کنند؟

سه‌رنگ‌بینی نابهنجار یک مورد جالب است. در اکثر موارد، تمییز رنگ کاهش می‌یابد. اما در مواردی نادر، چون مخروطی‌های افراد به طول موج‌های متفاوت حساس هستند، آنها درواقع می‌توانند رنگ‌هایی را تشخیص دهند که سه‌رنگ‌بین‌های معمولی نمی‌توانند. این پدیده دوگانه‌بینی (متامریسم) بیننده نام دارد.

علاوه بر این، چهاررنگ‌بینی نیز وجود دارد که در آن فرد با دو کرومزوم X دستورالعمل‌هایی برای یک مخروطی تغییریافته و یک مخروطی معمولی دارد و به این ترتیب دارای چهار مخروطی است. ما می‌دانیم که این اتفاق قطعا رخ می‌دهد. اما چیزی که با قطعیت نمی‌دانیم این است که آیا آن‌ها می‌توانند از مخروطی اضافی برای داشتن یک بعد بینایی رنگی اضافی استفاده کنند و رنگ‌هایی را ببینند که سه‌رنگ‌بین‌های معمولی نمی‌توانند تشخیص دهند یا ببینند، یا نه.

محکم‌ترین مدرک از آزمایشی می‌آید که بینندگان باید کاری می‌کردند که ترکیبی از نورههای قرمز و سبز با یک رنگ زرد هماهنگ شوند؛ برخی افراد نتوانستند ترکیبی بیابند که با زرد یکی باشد. آن‌ها درواقع به سه رنگ نیاز داشتند تا رنگ زرد را بسازند، نه دوتا. گویی که به جای سه رنگ اصلی متداول، چهار رنگ اصلی برای آن‌ها وجود دارد. اما سخت می‌توان ثابت کرد که چگونه و چرا این اتفاق می‌افتد، یا آن‌ها دقیقا چه چیزی می‌بینند.

کوررنگی
تعیین این که افراد دچارا ختلال بینایی رنگی دنیا را چگونه می‌بینند بسیار دشوار است. ما می‌دانیم افراد دچار دورنگ‌بینی رنگ‌ها را در یک بعد می‌بینند، اما دقیقا نمی‌دانیم که قطب این بعدها کجا هستند.

آیا این افراد می‌دانند که بینایی رنگی ماورایی دارند؟

زنانی که برای آزمایش به‌کار گرفتیم دربارهٔ وضعیت بینایی رنگی خود اطلاعی نداشتند. بیش از ۵۰درصد زنان چهار نوع مخروطی چشم دارند. اما معمولا دوتا از آن‌ها تفاوت بسیار اندکی دارند، این به قدری نیست که بینایی چهاررنگی تولید کند.

تجربهٔ ذهنی شما از رنگ چنان شخصی است که به‌سختی می‌توان دانست چگونه باید آن را با افراد اطراف خود مقایسه کنید. جان دالتون اولین فردی بود که کوررنگی قرمز-سبز را شناسایی کرد، در سال ۱۷۸۹__تاریخی که واقعا نزدیک به ماست. او کوررنگی شدیدی داشت. اما حتی این نیز برای او کاملاً روشن نبود.

آیا تفاوت‌هایی بیولوژیکی ورای ژن‌ها وجود دارند که بینایی رنگی را تحت تاثیر قرار دهند؟

بله. عدسی چشم با افزایش سن زردتر می‌شود، مخصوصا بعد از چهل سالگی، و این میزان نور آبی را که به شبکیه می‌رسد، کاهش می‌دهد. همچنین رنگدانه‌های مولکولی وجود دارند، که طول‌موج‌های کوتاه و آبی نور را جذب می‌کنند. افراد متفاوت ضخامت متفاوتی از آن را دارند، بسته به این که چه غذایی می‌خورند. هرچه لوتئین و زآگزانتین بیشتری مصرف کنید، موادی از سبزیجاتی مانند گیاهان برگ‌دار می‌آیند، رنگدانه‌ها ضخیم‌تر می‌شوند.

رنگ عنبیه نیز همبستگی اندکی با تمییز رنگ دارد: می‌تواند یک عامل در تعیین تجربهٔ رنگ دقیق شما به شمار بیاید. به نظر می‌رسد افرادی که چشمان آبی دارند در آزمایش‌های تمایز رنگ اندکی بهتر از افراد با چشم قهوه‌ای عمل می‌کنند.

کوررنگی جان دالتون
جان دالتون شیمیدان اولین فرد در تاریخ بود که کوررنگی خود را ثبت کرد. با این که اختلال بینایی او بسیار شدید بود، اما همچنان نمی‌توانست به طور قطع درک کند که بینایی او با بقیه متفاوت است.

آیا دریافت رنگ ما تحت تاثیر دنیای اطراف ما نیز است؟ به بیان دیگر، آیا اگر من در یک جنگل سبز، یا یک صحرای زرد بزرگ شوم، آیا رنگ‌های بیشتری را در آن محدوده‌های رنگین‌کمان تشخیص می‌دهم؟

بله این می‌تواند رخ دهد. و این در حال حاضر یک موضوع پژوهشی محبوب در علم رنگ است. برای مثال، به نظر می‌رسد این که واژه‌ای جدا برای سبز و آبی وجود داشته باشد، تا حدی به مجاورت یک فرهنگ با بدنه‌های بزرگ آبی بستگی دارد. دوباره، این یک موضوع زبانی است__ما نمی‌دانیم این دریافت واقعی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد یا نه.

همچنین یک اثر فصلی روی دریافت رنگ زرد وجود دارد. مطالعه‌ای در شهر یورک، که در زمستان بسیار تیره و خاکستری و در تابستان زیبا و سبز است، دریافت که طول موجی که مردم به عنوان زرد خالص درک می‌کنند، بسته به فصل سال تغییر می‌کند__تغییری اندک، اما همچنان قابل اندازه‌گیری.

همچنین اثری وابسته به فصل تولد شما نیز یافته شده است، مخصوصا اگر در دایرهٔ قطبی متولد شده باشید. این احتمالا به رنگ نوری بستگی دارد که در مراحل توسعهٔ بینایی خود با آن تماس داشته‌اید.

با این حال، اثر محیط‌زیست روی دریافت می‌تواند به دو گونهٔ متناقض باشد: محیط‌های متفاوت می‌توانند عاملی در تفاوت‌های فردی در دریافت باشند، اما یک محیط مشترک نیز می‌تواند تفاوت‌های بیولوژیکی در دریافت افراد را خنثی کند.

شگفت‌انگیز است. تفاوت‌های زیادی وجود دارد و به نظر می‌رسد انتخاب آنها و دانستن این که تفاوت‌ها بیولوژیکی یا فرهنگی هستند دشوار است. این واقعا ما را به همان معمای فیلسوف می‌رساند: وقتی من آبی می‌بینم، آیا همان آبی‌ای است که تو می‌بینی؟

بله. من همیشه رنگ را چیزی شگفت‌انگیز دیده‌ام، مخصوصا تجربهٔ ذهنی رنگ را. این که مغز چگونه آن را تولید می‌کند، همچنان یک معمای کامل است. من همیشه به آن فکر کرده‌ام، حتی مدت‌ها قبل از این که تصمیم بگیرم به طور آکادمیک این موضوع را دنبال کنم.

رنگ ها در زبان
به نظر می‌رسد زندگی در جوار دریا عاملی باشد که تعیین می‌کند که جامعه تمایز بین رنگ‌های سبز و آبی را در زبان خود ایجاد می‌کند. اما نمی‌دانیم این تمایز زبانی چه ارتباطی با دریافت واقعی رنگ‌ها دارد.

Scientific American مغز

مقالات و اخبار مرتبط
  • بالاتر از اینشتین و هاوکینگ؛ نابغه ۱۱ ساله رکورد نمره IQ افراد زیر ۱۸ سال را شکست
  • نقطه عطفی بزرگ؛ دانشمندان ایمپلنت مغزی با امکان تأمین انرژی از طریق تنفس ساختند
  • موفقیت دانشمندان: ساخت ماده‌ای که روش ذخیره‌سازی اطلاعات مغز را شبیه‌سازی می‌کند
  • پژوهشگران: نوجوانان شب زنده‌دار، در بزرگسالی بیشتر در معرض مشکلات رفتاری قرار می‌گیرند
  • کاهش چربی‌های ضدالتهاب در مغز می‌تواند عامل بروز بیماری‌های عصبی در پیری باشد
دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی

پیشنهادهای دیجیاتو

  • شرایط فروش مدیران خودرو؛ فروش اقساطی سه مدل MVM X22 ،MVM X33 و MVM X55
  • بررسی سامسونگ گلکسی زد فلیپ ۴؛ گوشی تاشو برای همه
  • دیجی‌تک؛ ناتینگ فون می‌تواند موفق شود؟
  • نسخه جدید وبسایت دیجیاتو رونمایی شد
ورود به حساب کاربری

فرم ورود به حساب کاربری دیجیاتو

ساخت حساب کاربری

فرم ثبت نام در دیجیاتو

فراموشی رمز عبور

صفحه فراموشی کلمه عبور در دیجیاتو

مطلب پیشنهادی

اتفاق عجیب در چین: ربات کوچک ۱۲ ربات بزرگ را ربود! [تماشا کنید]

ثبت بازخورد دیجیاتو کیان تکنولوژی کیان اتفاق عجیب در چین: ربات کوچک ۱۲ ربات بزرگ را ربود! [تماشا کنید] در این ویدیو، ربات کوچک از دیگر ربات‌ها سوال می‌کند که چرا به خانه نمی‌روند و آن‌ها نیز به دنبالش از نمایشگاه خارج می‌شوند. نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۰ در دیجیاتو ثبت‌نام کنید جهت بهره‌مندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخش‌های مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید. عضویت در دیجیاتو تازه‌های تکنولوژی اوپو فایند X8‌ و X8 پرو وارد بازار جهانی شدند 2 ساعت قبل ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.