ثبت بازخورد
- دیجیاتو
- خودرو
- آموزش خودرو
خودرو کیسه هوای خودرو (ایربگ) چگونه کار میکند؟
مشخصه بارز اتومبیلها در قرن بیست و یکم ایمنی است و کیسههای هوا یکی از مهمترین اجزای ایمنی خودرو را تشکیل میدهند. نصب کیسههای هوای
نوشته شده توسط زهرا ملکی | ۲۸ آبان ۱۴۰۱ | ۲۰:۳۰
در دیجیاتو ثبتنام کنید
جهت بهرهمندی و دسترسی به امکانات ویژه و بخشهای مختلف در دیجیاتو عضو ویژه دیجیاتو شوید.
عضویت در دیجیاتو
تازههای تکنولوژی
- ادعای نماینده مجلس: اینستاگرام بعد از فیلتر شدن، به ایران نامه داد ۲ ساعت قبل
- کارمندان اخراجشده اسپیس ایکس، از این شرکت به اتهام نقض قوانین کار شکایت کردند ۳ ساعت قبل
- سهم پردازندههای ARM در دنیای کامپیوترها احتمالاً تا ۲۰۲۶ به ۳۰ درصد میرسد ۳ ساعت قبل
- ایلان ماسک مدیر تبلیغات توییتر را پس از متقاعدکردن برای ادامه کار، اخراج کرد! ۴ ساعت قبل
- اتاق بازرگانی: خرید آنلاین در مهرماه ۴ درصد کاهش یافت ۵ ساعت قبل
مشخصه بارز اتومبیلها در قرن بیستویکم ایمنی است و کیسههای هوا یکی از مهمترین اجزای ایمنی خودرو را تشکیل میدهند. نصب کیسههای هوا روی خودروها در اکثر کشورهای جهان اجباری است که نشان میدهد این ابزارها در تأمین ایمنی سرنشینان خودرو بسیار تأثیرگذار هستند. کیسه هوای خودرو به همراه سیستمهای ترمز ABS و EBD، سطح پایه ایمنی در اتومبیلهای امروزی را به خودشان اختصاص دادهاند.
تا قبل از اختراع کیسههای هوا، کمربندهای ایمنی تنها آپشنهای ایمنی مرسوم در خودروها بودند. نخستین کیسههای هوا تنها برای راننده خودرو در نظر گرفته شده بودند و داخل فرمان خودرو قرار داشتند. با این حال پس از مدتی شاهد توسعه کیسههای هوا و معرفی اشکال دیگری از آن بودیم. آنچه در این مطلب میخوانید، نگاهی جامع و کلی به کیسه هوای خودرو است.
تاریخچه کیسه هوا خودرو
با جستجویی در فضای وب متوجه خواهید شد که کیسه هوای خودرو برخلاف بسیاری دیگر از سیستمهای ایمنی اتومبیل، یک مخترع منحصربهفرد دارد. حق اختراع کیسه هوا در ایالات متحده آمریکا به نام آلن برید و به شماره ۵,۰۷۱,۱۶۱ ثبت شده است. آلن برید در سال ۱۹۶۸ سنسور و سامانه کیسه هوا را به نام خود ثبت کرد. با این حال اشکال اولیه ایربگ طی دهه ۱۹۵۰ میلادی توسعه یافتند. والتر لیندرر آلمانی و جان هتریک آمریکایی در سال ۱۹۵۱ و بهطور همزمان اختراع نوع اولیه ایربگ را به نام خودشان ثبت کرده بودند.
با وجود تلاشهای آمریکاییها، سیستم امروزی کیسه هوای خودرو بهواسطه تلاشهای مهندس خودرو ژاپنی «یاسوزابورو کوبوری» در سال ۱۹۶۴ معرفی شد. این سیستم از یک انفجار کنترلشده برای بازکردن ایربگها استفاده میکرد؛ همان سیستمی که امروزه در خودروها مورد استفاده قرار میگیرد.
خودروسازان آمریکایی نخستین شرکتهایی بودند که از کیسه هوا در مقیاس انبوه بهره گرفتند. فورد تعدادی خودرو را در سال ۱۹۷۱ به کیسه هوا مجهز کرد. جنرال موتورز نیز در سال ۱۹۷۳ ناوگانی از خودروهای دولتی را بههمراه کیسه هوا عرضه کرد. کادیلاک نیز در اواخر دهه ۱۹۷۰، کیسه هوای راننده و سرنشین را به خودروهایش افزود.
از اوایل دهه ۱۹۹۰، کیسههای هوا به اکثر خودروهای آمریکایی راه پیدا کردند و سایر خودروسازان در جهان نیز به استفاده از کیسه هوای خودرو علاقمند شدند. نصب کیسه هوا روی تمامی خودروها در آمریکا از سال ۱۹۹۸ اجباری شد و سایر کشورها نیز قوانین خود را در این زمینه تصویب کردند. در ایران نیز نصب کیسه هوا روی خودروها از ابتدای دهه ۱۳۹۰ خورشیدی اجباری شده است.
کیسه هوا خودرو چگونه کار میکند؟
ایربگهای امروزی از ترکیب یک یا چند حسگر، یک ماژول کنترلکننده و کیسه هوای فیزیکی تشکیل شدهاند. حسگرهای کیسه هوا سنجههای مختلفی همچون سرعت، شتاب و قدرت ترمزها را تحت نظر دارند. هنگامی که حسگرها وقوع یک تصادف را تشخیص دهند، سیگنالی را به کیسه هوا ارسال میکنند تا فعال شود.
همانگونه که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، کیسههای هوا از طریق یک انفجار کنترلشده با گاز نیتروژن پر میشوند. درون هر کیسه هوا مخلوطی از مواد شیمیایی قرار دارد که پس از فعالشدن سیگنال سنسورها، با یک انفجار مشتعل میشوند. کل فرایند انفجار مواد درون کیسه هوا و مشتعلشدن مخلوط حدود سهصدم ثانیه طول میکشد.
کیسههای هوا در صورت فعالشدن، با نیروی قابل توجهی باز میشوند تا قدرت نشان دادن واکنش سریع را داشته باشند. به همین دلیل توصیه میشود تا هنگام سواری پاهای خود را روی داشبورد قرار ندهید. همچنین سوارشدن کودکان روی صندلی جلو خودرو با توجه به نصب کیسه هوا خطرآفرین است.
کیسه هوا خودرو چگونه سرنشینان را ایمن نگه میدارد؟
مهمترین دلیل نصب کیسه هوا در خودروها، محافظت از سرنشینان خودرو است و به همین دلیل نصب این آپشن در اکثر کشورها اجباری است. اما کیسه هوای خودرو چگونه از سرنشینان محافظت میکند؟
در واقع ایربگها یک بالشتک را بین سرنشینان و سطح سخت و سفت داشبورد یا فرمان ایجاد میکنند. هدف ایربگها محافظت از سرنشینان در برابر برخورد آنها به شیشه جلو، ستون فرمان یا داشبورد خودرو هنگام وقوع تصادف است. البته باید توجه داشت که کیسههای هوا سیستم مکمل کمربند ایمنی هستند و همراه با آن فعالیت میکنند. در واقع پیششرط فعالیت صحیح ایربگها، بستن کمربند ایمنی توسط سرنشینان است. حتی برخی سیستمهای کیسه هوا بهگونهای طراحی شدهاند که تنها در صورت بستهبودن کمربند ایمنی فعال خواهند بود.
بنابر دستور سازمان ایمنی بزرگراههای آمریکا یا NHTSA، تمامی خودروهای سواری آمریکا از سال ۱۹۸۸ بایستی به کیسه هوا مجهز باشند. این دستورات طی سالیان بعد برای سایر خودروهای نیمهسنگین و سنگین نیز صادر شد. بنابر تخمین این سازمان در سال ۲۰۱۷، کیسههای هوا جان ۲۷۹۰ نفر را در تصادفات نجات دادهاند.
آیا میتوان کیسه هوا خودرو را غیرفعال کرد؟
در برخی خودروها از جمله اکثر اتومبیلهای ایرانی، امکان خاموشکردن کیسه هوای سرنشین وجود دارد. این قابلیت به افرادی که تنها رانندگی میکنند، اجازه میدهد تا کیسه هوای سرنشین را بدون استفاده نگه دارند تا به فعالشدن و تعویض آن نیازی نباشد.
سوییچ غیرفعال کردن ایربگ معمولاً در حاشیه داشبورد یا روی کنسول مرکزی قرار دارد. این سوییچ با استفاده از کلید خودرو فعال یا غیرفعال میشود. با این حال، غیرفعال کردن کیسه هوای راننده به راحتی امکانپذیر نیست و برای قطعکردن آن به کمک یک مکانیک ماهر نیاز خواهید داشت. انفجار ناخواسته کیسههای هوا ممکن است خسارات بسیاری را به اتومبیل شما وارد کند و به همین دلیل برای غیرفعال کردن ایربگها، بایستی نکات ایمنی را رعایت کنید.
انواع کیسه هوا خودرو
توسعه فناوریهای ایمنی خودرو سبب شده است تا انواع مختلفی از کیسههای هوا در خودروهای امروزی نصب شوند. تنوع کیسههای هوا روزبهروز در حال افزایش است، با این حال چهار مدل ایربگ را در خودروهای امروزی میتوان یافت:
دسته اول، کیسه هوای راننده و سرنشین
کیسههای هوا جلو مرسومترین نوع ایربگ هستند که برای محافظت از راننده در تصادفات طراحی شدهاند. کیسه هوای سرنشین جانبی نیز معمولاً در قسمتی از داشبورد قرار دارد و ساختار آن همانند کیسه هوای راننده است.
دسته دوم، کیسه هوای جانبی
ایربگهای جانبی معمولاً در پشتی صندلیها قرار دارند و فاصله خالی بین سرنشین و درب خودرو را در زمان تصادف پر میکنند. مؤسسات ایمنی تخمین میزنند استفاده از کیسه هوای جانبی ۲۵ درصد صدمات واردشده به قفسه سینه مسافران را در برخوردهای جانبی کاهش میدهد. کیسه هوای پردهای نوع خاصی از ایربگهای جانبی است که از سقف ماشین باز میشود و وظیفه آن محافظت از سر افراد هنگام برخورد است.
دسته سوم، ایربگهای زانویی
کیسههای هوای زانویی در قسمت پایینی داشبورد و جلوی زانوهای سرنشین نصب میشوند. هنگامی که تصادف اتفاق میافتد، آنها باد میشوند تا فضای خالی بین پاهای سرنشین و داشبورد را پر کنند.
دسته چهارم، کمربند ایمنی بادی
کمربندهای ایمنی مجهز به کیسه هوا، نوع جدیدی از این آپشن ایمنی هستند. کمربندهای ایمنی بادی برای محافظت از گروههای سنی آسیبپذیر همچون سالمندان یا کودکان طراحی شدهاند. این کمربندها از وقوع آسیبهای واردشده به ناحیه سر، قفسه سینه و گردن جلوگیری به عمل میآورند.
کیسه هوا خودرو، آپشن یکبار مصرف
بایستی توجه داشته باشید که کیسههای هوا اقلامی یکبار مصرف هستند. آنها هنگام فعالشدن منفجر میشوند و مواد شیمیایی درون آنها بهطور کامل مصرف میشود. در نتیجه غیرقابل جایگزینی هستند. همچنین بافت پارچهای کیسههای هوا در یک لحظه باد میشود و پس از آن آویزان خواهد شد. قسمتهای در بر گیرنده کیسههای هوا همچون فرمان، داشبورد یا ستون خودرو نیز بر اثر این انفجار آسیب میبینند و پس از آن بایستی تعویض شوند.
در مجموع باید گفت که فعالشدن کیسه هوا یک مکانیزم ایمنی هزینهبر را فعال میکند. این سازوکار موجب نابودی برخی قسمتهای خودرو میشود تا از جان شما و سایر سرنشینان محافظت به عمل آورد. با این حال، تعویض قسمتهای آسیبدیده و خرید کیسههای هوای جدید ممکن است هزینههای گزافی را برای راننده به همراه داشته باشد. کیسه هوای سادهترین خودرو داخلی یعنی پراید امروزه قیمتی بیش از ۱.۵ میلیون تومان دارد و البته هزینههای تعویض قاب فرمان و نصب قطعات نیز به آن افزوده خواهد شد. به همین دلیل است که رانندگی محتاط در شرایط فعلی یک توصیه اقتصادی و ایمنی توأم محسوب میشود.
سؤالات متداول
کیسه هوای خودرو چگونه کار میکند؟
کیسههای هوا از طریق یک انفجار کنترلشده با گاز نیتروژن پر میشوند. درون هر کیسه هوا مخلوطی از مواد شیمیایی قرار دارد که پس از فعالشدن سیگنال سنسورها، با یک انفجار مشتعل میشوند. کل فرایند انفجار مواد درون کیسه هوا و مشتعلشدن مخلوط حدود سهصدم ثانیه طول میکشد.
چند مدل کیسه هوای خودرو در بازار موجود است؟
دسته اول، کیسه هوای راننده و سرنشین. دسته دوم، کیسه هوای جانبی. دسته سوم، ایربگهای زانویی. دسته چهارم، کمربند ایمنی بادی.
آیا میتوان کیسه هوای خودرو را غیرفعال کرد؟
سوییچ غیرفعال کردن ایربگ معمولاً در حاشیه داشبورد یا روی کنسول مرکزی قرار دارد. این سوییچ با استفاده از کلید خودرو فعال یا غیرفعال میشود. با این حال غیرفعال کردن کیسه هوای راننده بهراحتی امکانپذیر نیست و برای قطعکردن آن به کمک یک مکانیک ماهر نیاز خواهید داشت. انفجار ناخواسته کیسههای هوا ممکن است خسارات بسیاری را به اتومبیل شما وارد کند و به همین دلیل برای غیرفعال کردن ایربگها، بایستی نکات ایمنی را رعایت کنید.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی
پیشنهادهای دیجیاتو
- شرایط فروش مدیران خودرو؛ فروش اقساطی سه مدل MVM X22 ،MVM X33 و MVM X55
- بررسی سامسونگ گلکسی زد فلیپ ۴؛ گوشی تاشو برای همه
- دیجیتک؛ ناتینگ فون میتواند موفق شود؟
- نسخه جدید وبسایت دیجیاتو رونمایی شد
ورود به حساب کاربری
ساخت حساب کاربری
فراموشی رمز عبور